Het oog is een prachtige kleine bol. Maar die vorm behoudt het oog niet zomaar. Binnenin bevindt zich namelijk vocht, kamerwater genoemd. Dit kamerwater zorgt voor een bepaalde druk die de oogbol in zijn goede vorm houdt. Deze druk heet ’oogdruk’ en geeft bij de meeste mensen geen probleem. Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de twee jaar bij een NUVO erkend optiekbedrijf te laten controleren. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Hoe, waar en wanneer wordt de oogdruk gemeten?

Het laten meten van uw oogdruk kan bij de opticien of optometrist in een NUVO erkende optiekzaak. Het is een kort onderzoek en gebeurt door middel van het blazen van een luchtstootje op het oog. U schrikt daar even van, een natuurlijke reactie, maar het is niet pijnlijk.

Waarom wordt de oogdruk gemeten?

Naarmate u ouder wordt kan de oogdruk oplopen, zonder dat het klachten geeft. Het zicht wordt niet (direct) beïnvloed en u heeft geen pijnklachten. Wanneer de druk langdurig verhoogd is, kan er schade ontstaan aan uw oogzenuw. Dit geeft blijvende gezichtsvelduitval. Om dit te voorkomen is het belangrijk uw oogdruk regelmatig te laten controleren. Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wél direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) één oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een (oog)arts.

Hoge oogdruk? Laat uw ogen controleren

De druk in het oog kan toenemen doordat er te veel kamerwater aangemaakt wordt, of te weinig wordt afgevoerd. Op termijn zijn er dan veranderingen waarneembaar binnen in het oog, we spreken dan over glaucoom. Over het algemeen wordt een grens aangehouden van 22mmHg. Maar deze waarde is niet bepalend in alle gevallen. Een oogdruk is een specifieke eigenschap van het oog. Voor de één is 22mmHg goed, voor de ander kan het te hoog zijn. Daarom kan er soms meer onderzoek nodig zijn. U wordt dan verwezen naar een optometrist of oogarts.

Glaucoom en wat er aan gedaan kan worden

Glaucoom is een verhoogde oogdruk waarbij er schade is aan het netvlies. Een oogarts stelt de diagnose en zal een therapie voorstellen. Vaak kan door middel van het dagelijks druppelen van de ogen de druk verlaagd worden. Op deze manier wordt de schade aan de oogzenuw vertraagd of tot stilstand gebracht. Wanneer dit niet afdoende werkt zijn er nog andere mogelijkheden, zoals laserbehandelingen of operaties. Alle gericht op het verlagen van de oogdruk.

Tip

Laat uw ogen minimaal een keer per twee jaar meten bij de opticien, vaak wordt hierbij ook meteen de oogdruk gecontroleerd.

Bent u op zoek naar een NUVO erkend optiekbedrijf? Maak dan gebruik van de ledenzoeker hier onder.

 

Delen:

Relevante zoekwoorden:

Optometrist, Ooglens, Oogarts, Metingen, Glaucoom

NUVO LEDENZOEKER

VIND UW NUVO ERKEND OPTIEKBEDRIJF

VAN WIE KOMT DEZE INFORMATIE?

Deze informatie is afkomstig van de NUVO (de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven). Deze al in 1948 opgerichte organisatie vertegenwoordigt met 1.500 aangesloten vestigingen het merendeel van de ruim 2.000 optiekwinkels in Nederland. De NUVO stelt in het belang van de consument kwaliteitseisen aan haar leden.

WAARAAN HERKEN IK EEN GEDIPLOMEERD OPTIEKBEDRIJF?

Kijk goed

U herkent een NUVO erkend optiekbedrijf aan het keurmerklogo ‘Kijk Goed!’. Dit logo vindt u terug in de winkel en/of op de website van de optiekwinkel. Hier staat altijd het actuele jaar op vermeld.

Bent u op zoek naar een NUVO erkend optiekbedrijf? Raadpleeg dan de NUVO ledenzoeker op deze website.


WAAROM MOET IK KOPEN BIJ EEN NUVO ERKEND OPTIEKBEDRIJF?

Het NUVO Keurmerk biedt u als klant drie zekerheden:

• gediplomeerde opticiens
• veilig aanbetalen
• onafhankelijke geschillenafhandeling

Kijk dus goed voordat u een bril of contactlenzen koopt of de optiekwinkel erkend is. Erkende optiekbedrijven voeren het NUVO Keurmerk en zijn te vinden op
www.nuvo-keurmerk.nl.