Vaak is minder scherp zien de aanleiding voor een oogmeting. Toch zijn er meer redenen om uw ogen bij de opticien te laten controleren. Hoofdpijn of vermoeide ogen bijvoorbeeld. Wat voor u de aanleiding ook is, een oogmeting is de eerste stap naar weer scherp én comfortabel zien.

Elke twee jaar een oogmeting

De NUVO adviseert om uw ogen elke twee jaar te laten meten. Of u nu wel of geen bril of contactlenzen draagt. Wachten totdat er kijkklachten zijn is niet nodig. Eigenlijk net zoiets als de halfjaarlijkse controle bij de tandarts.

Bij welke klachten laat ik mijn ogen meten?

Slechter zien is een heel belangrijke reden voor een oogmeting. Er zijn echter veel meer klachten die mogelijk opgelost kunnen worden door het corrigeren van een (kleine) oogsterkte.

Denk hierbij aan:

Een oogmeting, hoe gaat dat?

Een oogmeting start vaak met een grove sterktemeting door middel van automatische meetapparatuur. U kijkt dan naar een plaatje dat scherp, wazig en soms weer scherp wordt. Het apparaat geeft een indruk van de mogelijk sterkte. Uiteraard is dit nog niet de definitieve sterkte. Vervolgens vindt de subjectieve oogmeting plaats. Op basis van het voorzetten van glaasjes, handmatig of computer gestuurd, het stellen van vragen en kijken naar bepaalde beelden, bepaalt de opticien met welke sterkte u het beste kunt zien. De duur van de meting kan per persoon wat verschillen. Houdt u rekening met zo’n 15 tot 30 minuten.

Een oogmeting kunt u niet fout doen

Als u eerlijke antwoorden geeft, kan de oogmeting niet misgaan. Welke vragen kunt u verwachten? Zittend achter het meetapparaat stelt de opticien u vragen als: ’Ziet u de letter beter met glaasje 1 of met glaasje 2? Of ziet u geen verschil?’ Praktisch op elk antwoord heeft de opticien later in de test een controlevraag. Heeft u geen antwoord op de vraag of begrijpt u niet precies wat er van u verwacht wordt, zeg dat gerust. De opticien is er voor ú.

Tip

Bij veel opticiens kunt u gewoon binnenlopen voor een oogmeting. Maar wilt u er zeker van zijn dat u niet hoeft te wachten en dat de opticien alle tijd voor u heeft? Maak dan een afspraak.

Bent u op zoek naar een NUVO erkend optiekbedrijf? Maak dan gebruik van de ledenzoeker hier onder.

 

Delen:

NUVO LEDENZOEKER

VIND UW NUVO ERKEND OPTIEKBEDRIJF

VAN WIE KOMT DEZE INFORMATIE?

Deze informatie is afkomstig van de NUVO (de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven). Deze al in 1948 opgerichte organisatie vertegenwoordigt met 1.500 aangesloten vestigingen het merendeel van de ruim 2.000 optiekwinkels in Nederland. De NUVO stelt in het belang van de consument kwaliteitseisen aan haar leden.

WAARAAN HERKEN IK EEN GEDIPLOMEERD OPTIEKBEDRIJF?

Kijk goed

U herkent een NUVO erkend optiekbedrijf aan het keurmerklogo ‘Kijk Goed!’. Dit logo vindt u terug in de winkel en/of op de website van de optiekwinkel. Hier staat altijd het actuele jaar op vermeld.

Bent u op zoek naar een NUVO erkend optiekbedrijf? Raadpleeg dan de NUVO ledenzoeker op deze website.


WAAROM MOET IK KOPEN BIJ EEN NUVO ERKEND OPTIEKBEDRIJF?

Het NUVO Keurmerk biedt u als klant drie zekerheden:

• gediplomeerde opticiens
• veilig aanbetalen
• onafhankelijke geschillenafhandeling

Kijk dus goed voordat u een bril of contactlenzen koopt of de optiekwinkel erkend is. Erkende optiekbedrijven voeren het NUVO Keurmerk en zijn te vinden op
www.nuvo-keurmerk.nl.